×
Cukrászda

A Gerbeaud Cukrászda az ország legszínvonalasabb cukrászüzletté vált a 19. század végére, tulajdonosai nemzetközi elismertségre tettek szert. A budapesti társasági élet egyik fontos helyszíne lett: a dualizmus idején az előkelő társaságok, arisztokraták, mágnások, dzsentrik, és vagyonos polgárok látogatták az elegáns vendéglátóhelyet. A személyzettől megkövetelték a kifogástalan megjelenést. A cukrászdába lépő vendéget ajtónálló fogadta, aki a helyére kísérte az érkezőket. Híres vendég volt Erzsébet királyné, Auguszta főhercegnő, de grófnők és bárónők is tiszteletüket tették Gerbeaudnál. A cukrászda idővel a fővárosba látogató turisták közkedvelt célpontjává vált.

1. A Gizella téri cukrászda belseje egy 19. század végi grafika szerint
1. A Gizella téri cukrászda belseje egy 19. század végi grafika szerint

2. Klösz György fényképfelvétele a Gizella téri Gerbeaud cukrászda belsejéről
2. Klösz György fényképfelvétele a Gizella téri Gerbeaud cukrászda belsejéről (1900 körül) /Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.156/
×

A MUNKA NEM MELÓ?

Üdvözlünk a cukrászdai vendégtérben! Ez a felszolgálás harcmezeje. Az alábbi videóból kiderül, mit érdemes eltanulni a “Gerbeaud kisasszonyoktól” a pályaválasztás terén.


Ha esetleg nem tudod, miről van szó, nézd meg bevezető videónkat ésa letölthető tanári segédletet, melyeket itt találsz.
konyakmeggy

    HASZNÁLD A FEJED!

Gyűjtsétek össze, hogy miben különbözik egy elegáns étteremben dolgozó pincér, egy vízparti büfében dolgozó felszolgáló és egy éjszakai bárban dolgozó pultos munkaköre? (stílus, ruha, modor, munkaidő, stb.)

konyakmeggy

    PATTANJ FEL!

Kapjatok fel egy stabil, sima felületű valamit (lehet ez keményfedeles, vékony könyv, dosszié, vastagabb kartonlap, bármi☺, és tegyetek a közepére egy másik, lehetőleg nem lapos tárgyat! (Igen, mint egy tálca és egy pohár. Persze, ha van nálatok épp tálca és pohár, az is megfelel.)

Kövessétek az alábbi mozdulatsort!

GIF linkje

konyakmeggy

    EGY KIS LAZíTÁS...

TÉRKÉP

×
×
Gerbeaud Royal Pavilon

A Gerbeaud Royal Pavilon szezonális nyitva tartással (tavasztól őszig) várta a vendégeket a Városligetben. Elegáns, napernyős, növényekkel díszített teraszos udvarán a ligetbe látogató hölgyek, urak, gyermekek egyaránt megpihenhettek. Elmajszolhattak egy kis Gerbeaud-féle desszertet, fagylaltot, csokoládét, de ihattak likőrt, kávét, teát és frissítőket. Esténként zenét is hallgathattak a vendégek. A pavilon a hétköznapi működésén túl különféle rendezvényeknek volt helyszíne. Nagyszabású ünnepségeket tartottak benne: díszétkezéseket, koncerteket, klubgyűléseket, egyleti találkozókat, jótékonysági eseményeket és külföldi vendégek fogadását. A Royal Pavilon 1896-1945 között működött. A második világháborúban bombatalálat érte, később már nem került helyreállításra.

Gerbeaud Royal Pavilon a Millenniumi Kiállításon (1896)

Jómódú társaság a városligeti Gerbeaud Royal Pavilonban (1910 körül)
×
Gerbeaud Royal Nagy Szálloda

Gerbeaud Emil a Royal Nagy Szálloda részvénytársaság befektetői közé tartozott. Az Erzsébet körúton lévő impozáns hotel aljában Gerbeaud fióküzlet működött, aminek törzsközönségét a szállodai vendégek, a környéken lakók és a nagykörúti járókelők adták.

Gerbeaud Royal Nagy Szálloda A Royal Nagy Szállodát ábrázoló hirdetőplakát. A hotelben kialakított földszinti üzletek egyikében Gerbeaud termékeket lehetett vásárolni.
×
Duna utcai csokoládégyár

Gerbeaud Emil már 1886-ban a Gizella téren is egy kisebb csokoládégyárat rendezett be. A Millenniumi kiállításon (1896) működőképes, modern gépekkel mutatta be a csokoládégyártás folyamatát a nagyközönségnek. A Gizella téri épület szűkös keretei azonban nem tudtak lépést tartani a gyártási igények növekedésével, ezért 1904-ben a Duna utcai ingatlanjába helyezte át a csokoládéüzemet, amit jelentősen kibővített és modernizált.

Duna utcai csokoládégyár A Duna utcai Gerbeaud Csokoládégyár (1900-as évek) /Szerencsi Károly hagyatéka/

Duna utcai csokoládégyár Gyári munkás a Gerbeaud csokoládégyár gépházában (1910 körül) /Szerencsi Károly hagyatéka/

Duna utcai csokoládégyár Gyári munkás a Gerbeaud csokoládégyár gépházában (1910 körül) /Szerencsi Károly hagyatéka/

Duna utcai csokoládégyár Gyári munkás a Gerbeaud csokoládégyár gépházában (1910 körül) /Szerencsi Károly hagyatéka/
×
Mozsár utca 14.

Az épületet 1903-ban vásárolta meg Gerbeaud Emil. A zártsorú, belső udvaros egyemeletes épület átépítésre került. Az épület a vállalat haszonépületeként funkcionált. A földszintjén raktárak és garázs helyiségek voltak, míg a felső szinten szolgálati lakások lettek kialakítva a cég munkatársai számára. Gerbeaud dolgozói számára további lakások álltak rendelkezésre a Deák Ferenc utca 13. és a Régiposta utca 2. szám alatt is. Ezek az épületek napjainkban már nem léteznek.

Mozsár utca 14. A Gerbeaud csokoládégyár feldíszített szállító autója a két világháború között
×
Gizella tér 7.

Kugler Henrik 1870-ben nyitotta meg a Gizella téri cukrászdáját, melyet Gerbeaud Emil az 1890-es évekre fokozatosan átvett Kuglertől. Ez vált a Gerbeaud cég központi épületévé, amely cukrászműhelyként, Gerbeaud család lakásaként, dolgozói szállásként és központi irodaként is funkcionált. Az épületben ekkorra már telefon és villanyvilágítás került bevezetésre. A jó elhelyezkedésű főüzlet látogatottságát az is növelte, hogy 1896-ban a földalatti végállomása a Gizella téren létesült. A cukrászdában Kugler idejében megfordult Deák Ferenc, Liszt Ferenc, majd Gerbeaud idejében Erzsébet királyné, Auguszta főhercegnő és számos további híresség.

Gizella tér 7. A Gerbeaud csokoládégyár feldíszített szállító autója a két világháború között
×
Kossuth Lajos utca 20. és Andrássy út 29.

A Gizella téri, a Royal Szállodai és a városligeti üzleteken kívül Gerbeaud cukrászda működött a Kossuth Lajos utca 20-ban, az Országos Kaszinó palotaépületében, valamint az Andrássy út 29. szám alatt is. Ezek közül az előbbi mára teljesen megszűnt, az utóbbi Művész Kávéház néven ma is üzemel.

Kossuth Lajos utca 20. és Andrássy út 29. Klösz György felvétele az Andrássy útról, ahol egykor Gerbeaud fióküzlet működött (1900) /Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.178/

Kossuth Lajos utca 20. és Andrássy út 29. Klösz György felvétele a Kossuth Lajos utca - Szép utca sarkán álló Országos Kaszinó lépcsőházáról. Ebben az épületben szintén egy Gerbeaud fióküzlet volt. (1895-1899) /Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.11.006/
×
×
A csokoládé készítés mestere

Gerbeaud Emil a csokoládé készítés mestere is volt. Cégéhez kötik a csokoládé drazsé, a macskanyelv és a konyakos meggy elterjesztését. Már Magyarországra érkezését követően foglalkozni kezdett az ízletes csokoládék megalkotásával a Gizella téri épületben, az 1890-es évekre pedig csokoládé üzemet létesített a pesti Duna utcában. 1909-ben felvásárolta a fiumei csokoládégyárat és nagyipari termelésbe kezdett. A Kugler Henrik utóda Gerbeaud cég csokoládéi eljutottak a világ számos pontjára.


Csokoládé kínáló macskanyelvvel és konyakos meggyel
×
Díszdobozok

Mind Kugler Henrik mind pedig Gerbeaud Emil nagy hangsúlyt fektetett a termékek igényes csomagolására, amelyek vevőcsalogató és reklámhordozó funkciójuk mellett gyakran művészi értékkel is bírtak. A 19. század végén és a 20. század elején a Gerbeaud-féle színvonalas termékek eladásáért a vagyonos, előkelő vásárlókat kellett megnyerni.


Gerbeaud desszertes dobozok

A termék egyértelmű azonosítására szolgáltak az iparkamaránál hivatalosan bejegyzett védjegyek, amelyek fantáziadús elnevezésekből és figyelemfelkeltő grafikai elemekből álltak.

     
Macskanyelves doboz az 1900-as évekből

Ezeket általában a csomagolás szembetűnő részein tüntették fel. A borításokon és a doboz belsején az alapítás dátumát (1858), valamint országos- és világkiállításokon nyert elismeréseket is megjelenítették, ezzel is hangsúlyozva, hogy elsőrangú a készítmény. Gerbeaud az áruborítóin az 1873-as bécsi és az 1896-os budapesti kiállítás érmeit, valamint az 1885-ös budapesti, az 1898-as brüsszeli, és az 1900-as párizsi világkiállítások zsűri jelvényeit használta fel.


Gerbeaud lakkozott fa bonbonos doboz (1901)


Gerbeaud cukorkás doboz, keleti motívumokkal (1900-as évek)


Gerbeaud karácsonyi bonbonos doboz (1900-as évek)
×
Csésze

Az elegáns berendezésű cukrászdában a klasszikus süteményeket szeretők mellett az újdonságokra vágyók is megtalálták a kedvükre való ínyencségeket, amelyek elfogyasztása közben gazdag társasági életet folytattak. Jóízű társalgásokra, pletykálkodásra, randevúkra került sor. Az édesszájú hölgyek és urak rajongtak az itt kapható desszertekért: tortákért, bonbonokért, cukorkákért, teasüteményekért, fagylaltokért, valamint a különféle italokért: finom kávékért, teákért, likőrökért, frissítőkért. A kiszolgálásnál nagy hangsúly került az étkészletek és evőeszközök minőségére. A Gerbeaud család jó kapcsolatot ápolt a Herendi Porcelángyárral, melynek termékei ékesítették a cukrászda eszközkészletét.
×
A ruha teszi...

A cukrászda a pesti társasági élet és ezzel együtt a külsőségek megnyilvánulásának helyszíne volt. Egy vagyonosabb család tagjai csakis úgy léphettek ki az utcára, ha öltözetük a család vagyoni helyzetéhez méltó volt. A divattal akkoriban is lépést kellett tartani. A hölgyeknél például a második világháborúig bezárólag hét (!) teljes divathullám váltotta egymást. A cég fénykorában (az 1900-as években) a hölgyek visszafogott színeket, magas nyakú ruhákat, hosszú, egyenes szoknyákat és hatalmas, túldíszített kalapokat hordtak. Az urak három részes, magasan záródó öltönyöket, keményített inggallért és kis méretű kalapokat viseltek konzervatív színekben (szürke, kék, fekete).


A századfordulós divat szerint öltözött házaspár: Lókodi Sándor Erzsi operaénekesnő (1885-1962) és férje felsőpataki Bosnyák Zoltán (1861–1948) drámaíró, gyámügyi szakértő (1900 körül)


A századfordulós divat szerint öltözött vendégek az abbáziai (ma Opatija) Gerbeaud Cukrászda teraszán (1900 körül)

×
A cukrászda fényei

A Gerbeaud-ház termeiben elegáns világítótestek, díszes kristálycsillárok biztosították a vendégek számára a szükséges fényviszonyokat. Az elektromos áram és a villanyégők az 1890-es évektől terjedtek el Budapesten. A Gerbeaud cég nyitott volt az új találmányokra. Már a századfordulós ábrázolásokon is villanyvilágítás látható a cukrászda vendégterében.


Részlet Klösz György a Gizella téri Gerbeaud cukrászda belsejét ábrázoló fényképéből (1900 körül) /Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.156/